3-9 KASIM “ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”
02 Kasım 2023

3-9 KASIM “ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”

Organlarınızı Bağışlayın, Yeni Bir Yaşam Armağan Edin!

“Bağışlanan organlar, organ bekleyen hastaların canına can katacaktır.

Hayatın içinde kimin ne zaman organ yetmezliği ile karşılaşacağı ve ne zaman organ nakline ihtiyaç duyacağı bilinemez. Sağlıkta farkındalık önemlidir ve bu konularda yapılan etkinlikler doğru bilgilendirme yapmayı amaçlamaktadır.Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Hastanemiz Organ ve Doku Bağış Koordinatörlüğü, gönüllü bağışçı sayısını arttırmak ve toplumu organ bağışı konusunda bilinçlendirmek amacıyla 6-7-8-9 Kasım 2023  tarihleri arasında Poliklinik Girişi bekleme salonunda 4 gün boyunca kurulacak olan stantta organ naklinin önemi, organ bağışı ve süreçleri hakkında afiş ve broşürlerle hasta, hasta yakınları ve ziyaretçilere bilgilendirmeler yapılacak, broşürler dağıtılacaktır. Hastane Organ ve Doku Bağış Koordinatörlüğü, standı ziyaret ederek bağışta bulunmak isteyen gönüllülere Organ Bağış formu doldurarak bağışları alınacaktır.

Pek çok farklı sebepten dolayı hastanın organlarından birinin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememesi, kişinin hayat kalitesi düşüren ve çoğunlukla yaşam fonksiyonlarını etkileyen bir durumdur. Medikal tedavi yöntemleri ile iyileştirilmesi mümkün olmayan organın, transplantasyon yöntemi ile donörden alıcıya nakledilmesi organ nakli olarak tanımlanır. Organ bağışı sayesinde pek çok kişinin hayat kalitesi yükselirken, bir o kadarının da hayata tutunması sağlanır. Kronik organ yetmezliği gibi hayati durumlarda organ bağışı son derece önem kazanır. Gönüllülük esasına dayalı olmak üzere, 18 yaşın üzerindeki herkes organ bağışçısı olarak bir başka kişinin hayatını kurtarabilir. Kişi, hayattayken organ ve dokularını bağışlayabileceği gibi tıbben ölümü gerçekleştikten sonra da ailesi, organlarının bağışlanmasını sağlayabilir. Ülkemizde hâlâ oldukça düşük seviyede olan organ bağışı son derece önemli ve hayati niteliktedir. Özellikle kişinin hayattayken tıbben ölümünden sonra organlarını bağışlaması, kalp ve kornea gibi doku ve organların nakli için son derece önem taşır. Çünkü bu tip doku ve organlar, canlı kişilerden alınamaz.

Organ nakli bekleyen hastalıklar halen önemini koruyor. Sayı her geçen gün artıyor, ama bağışlar ortalamanın çok altında devam ediyor. Hepimizin bir yakını, sevdiği, eşi, çocuğu, anne veya babası nakil bekleyen bir hasta konumunda olabilir.

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle, organ bağışının hayati önemi bir kez daha vurgulanmakta, organ bağışı konusundaki farkındalığın ve bağışçı sayısının  artırılması hedeflenmektedir.